Kiełbaski pieczone w piekarniku
wstecz
Składniki:
• 30 ml oleju
• 8 kiełbasek podhalańskich firmy Kabanos
• 1 czerwona cebula, cienko pokrojona w plasterki
• 6 pomidorów koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
• 1 żółta papryka, pokrojona w cienkie paski
• 5 całych ząbków czosnku
• 30 ml octu balsamicznego
• 1/2 cukinii pokrojonej w plasterki
• 1/2 bakłażana pokrojonego w plasterki
• 3 śliwki węgierki, pokrojone w ćwiartki
• zioła, sól, pieprz
• 4 duże bułki portugalskie
Rozgrzej olej na głębokiej patelni i smaż na niej kiełbaski do momentu, aż uzyskają one złoto-brązowy kolor na całej powierzchni.
Następnie zdejmij je z patelni i połóż w naczyniu do pieczenia wraz z cebulą, pomidorami, papryką, cukinią, bakłażanem, śliwkami
i czosnkiem. Pokrop je octem i posyp ziołami, a następnie grilluj je we wcześniej nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut
do momentu, aż kiełbaski będą dobrze upieczone. Temperatura piekarnika: 200°C.
Posyp na górę pietruszkę, dodaj sól i pieprz do smaku i podawaj na lekko podpieczonych portugalskich bułkach.
SMACZNEGO!
wstecz